Vsaka mama je popolna mama

Vsaka sprememba v življenju je težka. Če je to rojstvo otroka, pa še toliko bolj. Spomnim se, ko sem bila noseča, sem v skupinah mamic, katerim sem se takrat pridružila, brala takšne in drugačne zgodbe. 

Moj otrok zna že glavico držat, moj otrok zna že sedet, moj otrok že govori in podobno. Sprašujem se, kako se počuti ob tem mamica, katere otroček tega še ne zmore. 

Ko ni bilo socialnih omrežij, niso vedeli, ali sosedov sin že grizlja korenček ali ga mama ne more dojit in mu daje dodatek. Niso vedeli, da je v jaslicah nekdo že jokal in se drl “mama”, medtem ko je ostalih deset zgolj mencalo da-da..

Danes pa se sprašujem, kam smo prišli v teh časih, ko se mi zdi, da nekateri med seboj tekmujejo, kdo ima naprednejšega dojenčka. 

STOP! 

Vsak dojenček je drugačen in tako kot imajo otroci različne barve oči in las, imajo tudi različne razvojne sposobnosti. Nekateri pač držijo glavico pri treh mesecih, nekateri pač pri petih. 

Kar me je najbolj presenetilo je pa to, da so si v skupini nekatere mamice očitale, da delajo nekaj narobe. In s komentarji je bilo med vrsticami prav enostavno dognati obtožujoč prizvok nekaterih mamic – češ če tvoj otrok tega ne zmore, se ne ukvarjaš dovolj z njim. 

Ne glede na to, kdaj dojenček osvoji določene veščine, nikoli niste mamice krive, da je temu tako. Saj niso otroci klonirani, da bi vsi ob isti uri in sekundi grizljali korenček ali krompir. Vsak otroček potrebuje svoj čas in popolnoma vse delate pravilno. Ker delate po svoji vesti, ker otroku nudite največjo ljubezen, ker je vaše telo po porodu enostavno pripravljeno, da daste otročku popolno mamo.

Zato se nikdar ne obremenjujte s komentarji in primerjavami z drugimi otroci. Nikoli si ne jemljite k srcu nekih kvazi nasvetov mamic, ki vas ne poznajo. 

VE STE POPOLNE MAME! Zato ste ustvarjene! Ve ste 24ur na dan z vašimi malčki in ve točno veste, kdaj joka, če je lačen in kdaj joka, če je zaspan. Ve ste tiste, ki ga vsak večer poljubite za lahko noč in vam dojenček vrne nasmeh ali poljub. Ve ste tiste, ki boste najboljše poskrbele za vaše malčke, ne glede na to, v kateri fazi razvoja se mu zatakne. Ve ste tiste, ki ste za vašega dojenčka popolna mama. 

In naj vas nihče drug ne prepriča, da bi verjele karkoli druga, kot to! ❤️

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s