5. del – Povišana vrednost cukra

Pregled, pred katerim sem najbolj trepetala. Zato, ker imam doma umerjen merilec sladkorja in vedno, kadar si merim doma, je sladkor pod mejo, krepko pod mejo, ko pa grem tja, v laboratorij, v čakalnici od stresa pred odvzemom izmerim še enkrat in že vem, da bo vrednost previsoka. Enostavno me preplavi stres, misli na to, da bom prisiljena zaradi nekih zdravstvenih smernic, ki velevajo tako nizko vrednost dovoljenega sladkorja v krvi nosečnic, morala svoje prste izpostavljati pikanju z neko napravico, ki bi naj pokazala, če sem med normalnimi in obiskovati neka predavanja o zdravi prehrani in grožnjah o tem, kaj vse gre lahko narobe z mojim otrokom.

Če bi se zdaj razpisala, kaj menim o sladkorni v nosečnosti, ko krvni rezultat doma kaže 4,6, v laboratoriju pa ob odvzemu krvi s svojim merilcem namerim 5.1 in potem tudi laboratorijski rezultat enakih 5.1 (torej moj merilec kaže čisto pravilno), bi porabila preveč časa. Morda bi nekoga s tem tudi razjezila.

Dejstvo pa je, da nikakor nikoli nobenemu in nikdar ne bom dovolila, da na podlagi ene jutranje meritve, trdi, da imam sladkorno bolezen. Samo zato, ker je meja tako nizko, da se s tem spodbuja zdravo prehranjevanje v nosečnosti, ki ga tako ali tako že nasploh manjka ter še bolj psihira in straši prestrašene nosečnice, sploh tiste, ki gredo čez to prvič. Da ne omenjam carskega reza zaradi prevelikih otrok, za katere vedno krivijo previsok sladkor, služi pa zdravstvo, če ga ne rabijo naredit.

Če sem bom skregala z diabetologom, ki ga imam kmalu, vam bom napisala to v enem izmed naslednjih objav. Zagotovo pa mi na tako vrednost nihče ne bo trosil, da imam sladkorno v nosečnosti, sploh pa se lahko na glavo nekdo postavi da si bom jaz merla sladkor 4x na dan. Še jem ne 4x na dan, kaj si bom merla 4x na dan. Na vrednost, ki doma nikoli ne preseže 4.8. z umerjenim merilcem.

Sem pač ena tistih uporniških, ki ne bo dovolila, da mi med mojo nosečnostjo, ki je najlepše obdobje v mojem življenju, nekdo soli pamet in me sekira s tem, da vrednost 5.1 pomeni sladkorno bolezen.

Za vse mamice, ki se spopadate z realno povišanim sladkorjem, sočustvujem z vami. In vem kako naporno je lakho, ko te stroka prestraši z nekimi izidi in nato se kot nosečnice še bolj sekirate, ker morate pazit kaj daste v usta ravno v tistem obdobju, ko vaš otrok potrebuje zdravo in sito in mirno in brezstresno in spočito mamico.

S to objavo nikakor ne izpodbijam strokovnega znanja glede sladkorne bolezni v nosečnosti, ki seveda nezdravljena v pravih primerih lahko privede do marsikaterih težav, ampak dragi moji, ko berem mamice da si na 5.2 mora pikat inzulin bi pa nekoga res najraje nekam poslala in ga tam zaprla!

Se nadaljuje..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s