6. del – Ko nuhalna zataji, Nifty prihiti

Že v prvi nosečnosti sem opravljala pregled merjenja nuhalne svetline ter nato v poznejših tednih morfologijo. Obakrat sem bila pri isti ginekologinji v UKC Mb, saj sem tekom obiska ugotovila, da se posredno poznamo.

Ko sem ji letos ponovno sporočila veselo novico, je rekla, da mi bo dala termin in da pridem na merjenje in pregled kar k njej.

Moram povedati, da me je lani bilo bolj strah. Vse je bilo prvič in seveda je prvič vedno drugače. Trepetaš, da bo vse ok, želiš si, da bi bilo vse ok, hkrati pa si neznansko prestrašen, kaj vse ti bodo povedali in koliko od tega boš sploh razumel. Ko sem sproščeno sedela tam na stolu v čakalnici, je ven prišla sestra in ko sem ji povedala da čakam dotično ginekologinjo, je omenila da je odsotna zaradi osebnih zadev ter da mi nadomestni ginekolog pregleda ne more opraviti, saj nisem naročena.

V tistem trenutku sploh nisem razmišljala kaj dosti, saj sem pri svojih letih vedela, da če ne morem prejeti rezultatov nuhalne svetline, sem vedela, da želim le en drug test, ki je zagotovo še zanesljivejši.

Tako sem skoraj v isti sekundi izustila, če pri njih opravljajo Nifty test podjetja Geneplanet, in se takoj odločila, da ga bom naredila. Želela sem vedeti prav vse, zato sem se odločila za Nifty Plus, najobsežnejši neinvazivni predrojstveni test, ki z več kot 99% odstotno natančnostjo zazna najpogostejše trisomije, anevplodije, delecije/duplikacije ter tudi spol otroka.

Po opravljenem plačilu mi je sestra odvzela eno flaško krvi, saj za test zadostuje le 10 ml materine krvi, v kateri se nahaja prostocelična plodova DNA, v kateri lahko z analizo ugotovijo prisotnost kromosomskih nepravilnosti.

Najbolje pri vsem tem je bilo, da Nifty ne boli in ni invaziven test, kar pomeni, da ni neposrednega vpliva na varnost plodu ali tveganja za splav. Po odvzemu sem prejela informacijo, da bodo rezultati zelo hitro pri meni, saj gredo vzorci v laboratorij v Zagreb, in da bom v roku desetih dni obveščena o rezultatu.

Ne glede na to, da nisem opravljala merjenja nuhalne svetline, sem vedela, da sem se pravilno odločila in že začela odštevati do dne, ko bodo prispeli rezultati testa..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s