Nosečniške težave s kožo

Že v prvi nosečnosti se spomnim, me je nenehno srbel trebušček. Koža je s tedni postajala vse bolj napeta, izsušena, neprožna. Po nasvetu farmacevtke kolegice, ki mi je svetovala uporabo Bio Oil, sem redno mazala svojo kožo in pregurala do konca nosečnosti z nekaj rdečimi flekci in z nekaj srbečice.

V drugi nosečnosti sem podobne simptome začela opažati v 18. tednu. Ne vem, ali je bil vzrok, da sem en teden nazaj začela z uporabo dišavnih eko kroglic za sušenje perila. Kaj hitro po nošenju prvih oblačil me je začela koža na trebuhu zelo srbeti. Tako srbeti, da sem se praskala celo do krvi in ko sem enkrat začela nisem mogla nehati. Avtomatsko sem začela s praskanjem tudi po rokah po nogah in v naslednjih dneh so se začele pojavljati pikice, podobne alergiji. Takšne, ki nakazujejo na dermatitis zaradi kožne preobčutljivosti. Pikice so majhne, nekatere tako na gosto poseljene, da izgledajo kot madež.

Začela sem mazati z istimi kremami kot mažem Amelio. Proti atopijskemu dermatitisu. Imela sem več znamk ki so Amelii ustrezale, a srbečice ni za več kot dve uri pomirila nobena krema. Nakar mi Ansrej v lekarni kupi zelo drago kremico, ki je novost na tržišču in namenjena točno temu.

Glej ga zlomka, krema vsebuje neko maslo, ki mi ne ustreza in verjetno je bila po kremi reakcija še večja.

Tako huda, da sem imela že napihnjene izpuščaje, kar je nakazovalo hudo alergijo. Vedela sem, da se sama več ne bom mogla pozdraviti zato sem šla pod nujno k dermatologu. Tam so pol ure opazovali moje izpuščaje in ugotovili, da gre najverjetneje za nenevaren nosečniški alergijski dermatitis, sem pa morala dati tudi kri, saj so želeli izključiti morebitne bolezni, ki se odražajo s podobnimi izpuščaji in so nezdravljene škodljive za plod.

Dermatologinja mi je predpisala kortikosteroidno (30% advantan) in vlažilno kremo, ter claritin če bo srbelo.

Moram povedati, da sta prvi nanos kreme in ena tabletka claritin dala občutne izboljšave in po nekaj dneh mučenja sem ponoči uspela zaspati, brez da bi se sčohala do krvi po celem telesu.

Nosečnost je čudovito obdobje in stanje, skozi katerega gremo ženske, bodoče mamice, a včasih nam ni glih prizaneseno, da se ne soočamo s težavami.

Vsekakor upam, da bo stanje s kožo prehodno in da bo vse to kmalu zame le še spomin, da bom lahko uživala prihajajoče tedne s trebuščkom čimbolj sproščeno in brez skrbi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s